Praktische weetjes over onze knutselactiviteiten

Die knotsgekke knutselactiviteiten van de Raaf, hoe zit dat precies? Wat, hoe, waar en hoeveel kost dat dan? Dit is de juiste plek om snel die antwoorden te vinden. Een andere vraag? De Raaf luistert…

Een andere vraag?

Waar gaan de knutselworkshops door?

De Blauwe Raaf werkt op verplaatsing en komt naar je klas, jeugdwerking, feestlocatie of bedrijfsevenement om de creativiteit van de kleinste kunstenaars aan te wakkeren. Dat kan in heel Vlaanderen.

Hoe groot mag de groep kinderen zijn?

Voor een naai- of verjaardagsfeestje is een groepje van 6 tot 12 kinderen ideaal, afhankelijk van het kunstwerkje dat we gaan maken. Bij een inloopatelier van bijvoorbeeld 3u brengt de Raaf 1 of 2 medewerkers mee zodat er maar liefst 30 tot 50 kinderen kunnen deelnemen. Jeugddiensten die kinderen opvangen in de vakanties hebben soms groepen van 40 kinderen. Ook dat is geen probleem: we kunnen de groep ook opsplitsen in een voor- en namiddag activiteit. Met wat hulp van de aanwezige jeugdmonitoren komt het helemaal goed.

Hoe lang duurt een workshop?

Je mag rekenen op standaard 3u, maar kortere of langere workshops kunnen natuurlijk ook. De Raaf stemt alle ateliers zoveel mogelijk af op de leeftijd, het niveau en de groepsgrootte van de kinderen. Grote groepen splitsen we op in kleine groepen, of in een voor- en namiddag knutselactiviteit.

Moet ik zelf iets voorzien voor de workshop begint?

No worries! De Raaf brengt al het materiaal en zelfs beschermende tafelbekleding mee. Jij hoeft alleen een droge plek te voorzien (als de activiteit buiten doorgaat), voldoende tafels en stoelen en een elektriciteitspunt. Een glas water en een kop koffie zijn geen must maar die maken de Raaf wel blij :-).
PS: bij een recyclageworkshop mogen kinderen uiteraard eigen PMD-materiaal meebrengen. Nog fijner om mee te knutselen!

Wie mag er nog meedoen?

Niet alleen kinderen, maar ook tieners, volwassenen en senioren beleven veel lol aan onze knutselactiviteiten. Creatievelingen met een beperking zijn ook heel welkom, De Raaf stemt de workshop af op het gewenste niveau, persoonlijke voorkeuren en prikkelgevoeligheid. Bijvoorbeeld voor Picasso’s met autismespectrumstoornis gaan we prikkelarm knutselen met duidelijke en eenvoudige richtlijnen, want rust, structuur en geborgenheid staan voorop.

Mag ik een eigen thema voorstellen?

Natuurlijk mag dat, denk bijvoorbeeld aan seizoensknutselen, een creatieve activiteit na de film, textiel upcyclen in de week van de Fair Trade… laat gerust weten waar je naartoe wil en de Raaf denkt en knutselt met je mee.

Hoe verloopt het contact en de boeking met de Raaf?

Je krijgt onmiddellijk antwoord als je een vraag hebt of een boeking wil. Eventueel geeft de Raaf jou een belletje om extra informatie uit te wisselen. Daarna krijg je voorstellen en een vrijblijvende offerte via e-mail. Voor organisaties en ondernemingen volgt er na je mondelinge goedkeuring ook een officiële offerte in je mailbox. De factuur betaal je uiteraard pas na de geleverde dienst. Ben je een particulier, dan mag je cash of per overschrijving betalen.
De Blauwe Raaf werkt met Smartbe, een platform voor freelancers dat alle administratie correct laat verlopen.

Wat als de workshop niet kan doorgaan?

Als je workshop niet kan doorgaan prikken we snel een andere datum. Wil je de workshop helemaal annuleren? Dat kan nog tot 3 weken voor aanvang. Daarna vraagt de Raaf 30% van de totaalprijs excl. btw. Dit komt ook in je vrijblijvende offerte te staan. Heldere communicatie werkt het best en we houden niet van addertjes onder het gras. Geknutselde addertjes vinden we wél leuk 😉

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen knutselen met de Raaf?

De Raaf ontwikkelt workshops voor kinderen vanaf 3,5 jaar. Met kleuters houden we de groepjes bewust klein zodat elk kindje evenveel aandacht krijgt en een mooi werkje mee naar huis kan nemen.

Kleuters kunnen meer dan je denkt!

Zelf geen kindjes en niet zeker wat je kleine gasten doorgaans al in de vingers hebben? De Raaf zet het voor je op een rij. Is de kleine artiest nog niet op het gemiddelde motorische niveau, dan is dat uiteraard geen probleem. De Raaf werkt altijd op maat en met iedereen!

  • Een 3-jarige kleuter kan al een potlood, stift of kleurtjes hanteren met een vrij vaste hand. Ook knippen lukt al goed. Plakken gaat het best met de vinger. Misschien kan je kleuter ook al mannetjes tekenen? In ieder geval tekent hij/zij al kruisjes en rondjes. Prikken in, en wol wikkelen rond een stuk karton lukt ook al aardig.
  • Een 4-jarige kleuter kan al flink binnen de lijntjes kleuren, een papier in een driehoek vouwen, zijn/haar naam schrijven, kralen rijgen, verf uitgieten zonder te morsen, knijpers openen en ergens op vastzetten
  • Een 5-jarige kleuter kan een papier in helften en kwarten vouwen, een driehoek, rechthoek en cirkel tekenen, letters naschrijven, twee korte woorden naschrijven, voorwerpen van klei maken, een vierkant uitknippen…

Waar is knutselen goed voor?

Ongetwijfeld ligt je huis vol speelgoed en verdacht veel digitale dragers. Maar als kind vind je het gewoon veel fijner om zèlf dingen in elkaar te steken. De Raaf is ervan overtuigd dat knutselen alleen maar voordelen oplevert: je mentale en fysieke ontwikkeling, je fijne motoriek en zelfvertrouwen gaan er sterk op vooruit. Door het knippen, plakken, tekenen, wikkelen, rijgen, timmeren, haken en naaien ontwikkel je vaardigheden voor de rest van je leven. Al spelenderwijs word je creatief èn je beleeft ook gezellige en verbindende momenten. Bovenal… beeldschermen en computerspelletjes moeten er zijn, maar De Raaf vindt buitenspelen en knutselen véél gezonder.

Waarom knutselen met de Raaf?

  • Knutselateliers zijn een ideaal alternatief voor de klassieke binnenspeeltuin of bowlingpartijtjes
  • De Raaf gebruikt zoveel mogelijk recyclagematerialen
  • Jij hoeft nergens naar om te kijken: De Raaf regelt concept, tafelbekleding, materialen en zelfs de opruim achteraf
  • Keuze zat! De Raaf biedt eenvoudige formules maar ook knutsel- en naaiateliers op maat
  • Snelle organisatie en offerte, jarenlange ervaring, kwaliteit en enthousiasme

Wie en wat wil de Raaf bereiken?

  1. De creativiteit, motoriek en handvaardigheden van zoveel mogelijk kinderen, tieners en volwassenen in heel Vlaanderen stimuleren
  2. Inspireren door ongewone technieken en materialen te gebruiken
  3. Ouders en organisaties het werk uit handen nemen
  4. Recyclagekriebels aan jong en oud doorgeven

Welke materialen en technieken gebruiken we?

  • We gaan knippen, plakken, plooien, haken, punniken, rijgen, kleien, wikkelen, weven, stempelen, spijkeren, tekenen, naaien met de hand en met de machine… Allemaal leuke technieken om té gekke blikvangers mee te maken.
  • De Raaf gebruikt graag recyclagematerialen: afgedankte stoffen en papier, oude prenten, PMD, kastoverschotten, vondsten op straat en uit het bos… Goed voor de creativiteit én de planeet.

Waarom knutselen met recyclagemateriaal?

Uit respect voor de planeet ! Maar ook omdat niet-commerciële knutselmaterialen je creativiteit automatisch aanwakkeren. Mooi meegenomen ook voor je portemonnee, want knutselgerief is duur en dankzij de recyclagematerialen betaal jij veel minder om De Raaf in te huren. Driedubbel voordeel dus.

We kopen zo weinig mogelijk aan en gaan aan de slag met wat we in huis hebben. Waar vind je die materialen? In je PMD-zak, in de kelder van vrienden of familie, gewoon in je kast (woohooo, oude pasta!), in de papierbak op je werk, de rommelmarkt of kringwinkel…  De Raaf heeft 2 kelders vol –gesorteerd- materiaal liggen, en brengt al een heleboel mee :-).

Een andere vraag?

Stel ze maar!