Knutselworkshop Retro Reiskoffer met recyclagemateriaal

Knutselworkshop Retro Reiskoffer met recyclagemateriaal
Vanaf 1920 kwam de eerste arbeidsmigratie op gang naar België. Zo lang is het geleden dat er een Marokkaanse, Italiaanse en Turkse migratiegolf naar België kwam. Een paar generaties later voelen de kinderen van deze migranten zich vaak nog verbonden met het ’thuisland’. De Raaf werkte speciaal voor deze kinderen een concept uit dat de kinderen van de vorige generaties een beetje aan het denken zou zetten.
Hoe kan je hierover een gesprek aangaan met kinderen?
Het is heel verrassend om te filosoferen over hoe het is om je land te verlaten. Vanaf de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw kwamen er dus zeer migranten naar België, vooral om in de mijnen te werken of ander zwaar werk te doen. Je denkt dat je nog wel zal terugkeren maar uiteindelijk komt daar niets van in huis. Je voelt je eigenlijk in geen enkel land echt thuis… Zou jij het aankunnen, om je land te verlaten zodat je kinderen het beter krijgen dan jij? Want soms is er zo weinig werk in je land dat je moet verhuizen: vaak is het de papa die zijn gezin een beter leven wil geven of hier een gezin sticht. Maar: wat moet je allemaal achterlaten en ook: wat zou jij allemaal meenemen?
Het knutselen van ons Reiskoffer ging in 4 stappen:
- We beplakten een platte doos met oude landkaarten, aan de binnenkant kwam oud behangpapier. Een flinke uitdaging qua meten en knippen 🙂
- Op de hoeken plakten we de typische verstevigingen en bovenaan kwam er een lederen handvat
- We knipten en plakten labels met allerlei retro-etiketten
- Tenslotte nog een oud papieren label met je naam erop en weg waren we!
Jullie -regelmatig emigrerende- Raaf