Handwerken met senioren: FRUIT BORDUREN

De Raaf werkte in 2021 een half jaar als animator in WZC Zonnesteen in Zemst. Met ouderen werken is best pittig maar ook liefdevol en voldoening gevend.

De workshops zijn zo ingericht dat ook degenen die nog weinig met hun handen kunnen, toch gestimuleerd worden ze nog te gebruiken.
Die handen worden weer eens aan het werk gezet maar ook het brein -dat net zoals de handen vaak stilligt- wordt aangesproken.

Bovendien versterkt het samenwerken het groepsgevoel en gaat het isolatie tegen. Warmte en gezelligheid, ontwikkeling en humor,… het draait allemaal om verbinding en een goeie levenskwaliteit natuurlijk.

In de workshop FRUIT BORDUREN werkten de senioren (de meesten rond de 90 jaar) op een afgedankte onderlegger van textiel. Ze kozen een afbeelding van een stuk fruit en borduurden dit in het groot na op de cirkel. We gebruikten restjes vilt en wol, er werd niets gekocht.

Onder het mom van een lekker pint te komen drinken werden de mannen ook gelokt. Voor sommigen was die pint zelfs niet nodig want zij wilden bijleren of toch nog eens aan de slag gaan met naald en draad, jawel.

De borduurwerkjes zijn niet helemaal afgeraakt in mijn vervangperiode. Ik hoop dat mijn lieve, hardwerkende collega Virginie ze tot een goed einde kan brengen en er een mooie tentoonstelling van maakt.

De workshop FRUIT BORDUREN neemt minimum 3 sessies van 1,5u in beslag, vooral omdat de handen de tijd moeten krijgen om soepel te kunnen doorwerken.
De lege plekjes kunnen nog altijd op de kamer/flat worden afgewerkt.

 

Jullie Raaf, dankbaar voor alle mooie momenten met die kleine familie in Zonnesteen