Knutselworkshop Retro Reiskoffer met recyclagemateriaal in Hoboken 18/4/2014

Dit jaar loopt in Antwerpen een project ’50 jaar migratie’. Zo lang is het geleden dat er een eerste Marokkaanse en Turkse migratiegolf naar België kwam. We noemen dit arbeidsmigratie. De cultuurdienst van Hoboken vroeg me om een concept uit te werken dat de kinderen van deze generatie een beetje aan het denken zou zetten.

Ik ging op pad met karton en landkaarten om samen met een groep kinderen (10-12j) -met en zonder migratieachtergrond- een Retro Reiskoffer te knutselen.

Eerst hadden we een gesprek en filosofeerden we wat over hoe het is om je land te verlaten. 50 Jaar geleden is dat dus massaal gebeurd vanuit het zuiden. Zou jij dat kunnen? Soms is er zo weinig werk in je land dat je moet verhuizen: vaak is het de papa die zijn gezin een beter leven wil geven of hier een gezin sticht. Maar: wat moet je allemaal achterlaten en ook: wat zou jij allemaal meenemen?

Het knutselen van ons Reiskoffer ging in 4 stappen:

  1. We beplakten een platte doos met oude landkaarten, aan de binnenkant kwam oud behangpapier. Een flinke uitdaging qua meten en knippen 🙂
  2. Op de hoeken plakten we de typische verstevigingen en bovenaan kwam er een lederen handvat
  3. We knipten en plakten labels met allerlei retro-etiketten
  4. Tenslotte nog een oud papieren label met je naam erop en weg waren we!

 

Jullie -regelmatig emigrerende- Raaf