Kunstworkshop Cobra voor de kleinste kinderen in de KraKraKnutselKlas 2 en 3/2016

Schilderkunst kan zijn: een landschap, portret, stilleven, bijbelse taferelen… maar wat wilden Appel en Co eigenlijk zeggen met hun “abstracte kunst”?!

Als opwarmer voor onze kunstworkshop Cobra voor kinderen keken we eerst onze ogen uit op de afbeeldingen uit grote dikke boeken van de Cobrabeweging, met veel kinderlijke tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van Appel, Jorg, Pedersen, Alechinsky, Constant, Corneille…
Wild gemaakt, soms ‘maskerachtig’, ‘kriebelkrabbel’, toch niet zo makkelijk hoor, maar wel vaak grappig!

Onze 6-10-jarigen haalden hier hun eigen inspiratie voor hun eigen Cobra-tekeningen en gingen direct aan de slag: eerst de vormen tekenen met potlood (zonder te gommen!) en dan de goede lijnen overtrekken met dikke stift. Extra opdracht: niet bang zijn, heel het blad durven vullen, en af en toe kijken wat je zelf ziet in je vormen.

Het inkleuren gebeurde met zijde-krijt, dat gemengd met water een aquareleffect geeft. Het papier heeft de structuur van verfdoek. Dus werkten we niet alleen aan de fantasie, en vooral de spontaniteit om vormen en kleuren op papier te zetten, maar ook een beetje op proper werken, zodat het geen knoeiboeltje zou worden.

Na afloop hielden we een tentoonstelling in onze knutselklas en zetten we de foto’s op FaceBook, wat veel Oooh’s en Waaws uitlokte bij het publiek :-).

 

Jullie Raaf