Mandala in Klei knutselen

Een mandala beeldt een symbolisch plan of geometrisch patroon uit voor de kosmos in de Tibetaanse kunst. Het is Sanskriet voor magisch wiel. De mandala maakt je bewust van de oneindigheid van het bestaan en dat alles met elkaar in verbinding staat. Ze kent geen einde en geen begin. De stip in het midden staat symbool voor de kracht die samenkomt, denk bijvoorbeeld aan de oerknal.

Kinderen vinden het fijn om een symmetrisch patroon in cirkelvorm op te bouwen. In ons knutselatelier Mandala in Klei drukken we eerst cirkels en stervormen met mallen in de klei. De vlakken vullen we op tot er een mooi patroon ontstaat. We gebruiken (zoveel mogelijk) recyclagemateriaal: grote deksels van joghurtpotten, bonen, pitten en zaden, blikringetjes, plastic flesringen, oude knopen, gekregen pailletten, afgeknipte stiftendopjes… misschien heb je zelf nog ideeën…

De workshop Mandala in Klei bestaat in verschillende versies: Kerstmandala, Kleurrijke Mandala in Klei en Natuurmandala in Klei. Ze is geschikt voor kleinere groepen kinderen maar ook voor volwassenen: een fijne bijwerking zijn de heerlijke zen-momenten :-).

Uiteraard kan er ook een Paas- of andere thematische versie van gemaakt worden.
Voor kleuters gaan we aan de slag met een grotere karton met lijm erop. Met een mal drukken we dan cirkels en lijnen. De vlakken die zo ontstaan worden opgevuld met materialen. Het wordt een kunstwerk om thuis op te hangen, èn om trots op te zijn.

Wil je de workshop Mandala in Klei boeken voor een verjaardagsfeestje, je jeugdorganisatie of knutselhoek? Geef dan een seintje: goeleneyens@skynet.be of 0472/541.532.

 

Jullie -in de eeuwigheid rondjes draaiende- Raaf