Naaiworkshop ‘Een Steekje Los’ – voor kinderen vanaf 4j

In deze naai- en borduurworkshop kunnen kinderen zich helemaal uitleven met naald en draad, ragers en linten, parels en knopen…Ze naaien restjes stof en vilt vast, borduren gekke steken, knopen draden en linten aan elkaar enz.

Het concept om een draad door een naald te steken en daarmee dingen vast te maken, te naaien dus, is een wonderlijk gegeven. Het scherpt de fantasie aan om zelf mooie dingen te creëren, kijk maar naar de mode, tapijt- of textielkunst. Maar kinderen gaan ook nadenken hoe kleding en ander gebruikstextiel in elkaar zit.

Los daarvan is het belangrijk voor kinderen om te experimenteren met technieken, materialen, texturen, kleur en vorm. Het plezier en de trots van zelf iets gecreëerd te hebben komen vanzelf.

De kleinsten (4-7j) mogen op een grof doek naaien en borduren (met een botte naald), de grootsten krijgen een iets fijner doek in handen (met scherpe naald). Alle experimenten zijn goed: abstract ‘broddelen’ is ok, maar figuratief werken kan ook.

De Raaf moedigt oudere handwerkers aan om verder te gaan dan de geijkte paden van huisje, hartje, bloem en poes. Wat zie je bijvoorbeeld in de natuur, in je living of keuken? Wat is je hobby en welke voorwerpen gebruik je? Uiteraard mag er eerst getekend worden op het ‘stramien’ (stof met gaatjes).

De naaiworkshop ‘Een Steekje Los’ is dus geschikt voor jong en oud. De Raaf bereidt een deel van de kaders voor, het bovenste deel versieren de creatievelingen zelf: met verf, stickers, pompons, wol, glitter, stift…. De uitleg gebeurt op maat.

Uiteraard gebruiken we weer zoveel mogelijk recyclagemateriaal, allemaal restjes lint en vilt, vondsten en gekregen spullen. Zelf dingen meebrengen is dus extra fijn.

Kijk alvast naar de resultaten van 26/2/2020 bij de jeugddienst van Oud-Turnhout, 18 kinderen LS en 12 kleuters, verdeeld over 2 groepen. Super-creatieve dag met zowel enthousiaste meisjes als jongens!

 

Jullie Raaf, met meer dan één steekje los 🙂