Reuzenmandala’s maken met kinderen

Voor de grote lichtmuur aan de schoolingang van Basisschool de Brug Antwerpen maakten de kinderen van de KrakraKnutselKlas (6-11j) een Mandala-kader waarin alle info voor de ouders kwam te hangen.
We leerden wat bij over het boeddhisme en hoe je te concentreren.
Het is sowieso niet makkelijk om een klas rustig te krijgen. Een mandala maken helpt hierbij, we hebben er -ondanks het geroezemoes en gewiebel- toch lang en geduldig aan doorgewerkt.

Ook in Sint-Godelieve Deurne werd de Raaf gevraagd dit atelier te geven (voor het Proefproject INVALLERSPOOL Antwerpen).
Maar liefst met 22 waren de leerlingen.
Hun lieve juf was al een hele week afwezig, vandaar hun rusteloosheid. Desondanks hebben ze de hele dag goed doorgewerkt en kregen ze de mandala’s net af.
Ze mochten patroontjes gebruiken en de rest aanvullen met hun eigen creatieve inbreng.

Een mandala is altijd rond en de figuren komen steeds terug, maar sommigen lieten het vooropgezette plan los en toonden gewoon talent en lef.
Het was een heavy dagje (de boeddhistische ideeën gaan er niet bij iedereen in :-)) maar stuk voor stuk hebben ze hard gewerkt!

 

Het leuke aan deze workshop is dat we als startmateriaal kleine sjablonen gebruiken, heel handig voor kinderen die geen inspiratie vinden. Ook kleinere kinderen van 6 jaar kunnen dit en leren op een simpele manier hoe een cirkel in te delen.

Zijn het geen fantastische kunstwerken geworden?

 

Jullie -eeuwig rondtollende- Raaf