GEURENWORKSHOP voor kinderen in Waasmunster (5+)

Na de voorstelling NEUS in het CC van Waasmunster mochten 20 kinderen vertellen over geuren en wat dat dat nu precies zijn.

Kan je een geur vastnemen of zien?
Hoe ruikt het als je bij oma en opa binnenkomt?
Wat ruikt er echt vies en wat lekker?
Wat ruik je in een bos, of aan het strand?

We leerden ook wat KUNSTMATIGE en NATUURLIJKE geuren zijn. Verse aardbeien komen bijvoorbeeld niet uit de fabriek, maar aardbeiensnoepjes wel. De geur en smaak wordt nagemaakt maar kan nooit hetzelfde zijn als de natuurlijke groenten of fruit, of bloemen of buitengeur. Een mooier woord voor ‘nep’ is ‘kunstmatig’.

Tenslotte speelden we een geurenspel waarbij we eerst rondgingen met geurpotjes. Hoe ruiken munt, citroen, koffie, vis, aardbeien, lavendel, azijn, mosterd, snoep, kaas..? Is dat zoet, zout of bitter? Smaken ze ook zo?

Het spannendste deel was toen we elkaar een blinddoek omdeden en probeerden dezelfde geuren weer te herkennen. (wie dat niet wilde sloot de ogen, maar mocht niet spieken :-)).

In het laatste deel vulden we een zakje met verschillende en typische linnenkast-odeurtjes. Nog een labeltje eraan met onze naam erop en we hadden een mooi cadeautje voor mama, oma of onszelf.

De Raaf kreeg hulp van Harriet en samen hadden ze een heerlijke dag waarin de kinderen zelf initiatief namen om met de geurpotjes rond te gaan.

 

 

Jullie -lavendelfrisse- Raaf