Knutselen met senioren: HANDENKUNST

De Raaf werkte in 2021 een half jaar als animator in WZC Zonnesteen in Zemst. Met ouderen werken is best pittig maar ook liefdevol en voldoening gevend.

De workshops zijn zo ingericht dat ook degenen die nog weinig met hun handen kunnen, toch gestimuleerd worden ze nog te gebruiken.
Die handen worden weer eens aan het werk gezet maar ook het brein – dat net zoals de handen vaak stilligt- wordt aangesproken.

Bovendien versterkt het samenwerken het groepsgevoel en gaat het isolatie tegen. Warmte en gezelligheid, ontwikkeling en humor,… het draait allemaal om verbinding en een goeie levenskwaliteit natuurlijk.

In de workshop HANDENKUNST maakten de senioren (de meesten rond de 90 jaar) een afdruk in klei van hun hand. We bekeken onze handen, vaak vol pijnlijke artrose of stram en stijf. We stonden stil bij wat ze allemaal voor werk hadden gedaan: fijn werk, helpend werk, artistiek werk of hard en vuil werk. Iets om trots op te zijn, toch?
We noteerden een paar kernwoorden op labels van hout of papier en plakten ze rond ons hand in klei. De rest van de decoratie kwam spontaan en zo werd ieder werk uniek.

De workshop HANDENKUNST is ook geschikt voor kinderen (vanaf 9 jaar).

 

Jullie Raaf, dankbaar voor alle mooie momenten met die kleine familie in Zonnesteen