Workshops Juwelen ontwerpen voor Altaar van Antwerpen,  met jongeren van de Academie Berchem

‘Juwelen voor de Catrina’s – grafgiften voor de doden’

OPGELET: VEEL FOTOMATERIAAL 🙂  (oa van Artur Eranosian)

Het Zilvermuseum van de Provincie Antwerpen organiseerde drie workshops voor de leerlingen (12 en 13j) van het Jongerenatelier Academie Berchem i.s.m. De Blauwe Raaf.
De gemaakte kunstwerken werden toegevoegd aan het Altaar van Antwerpen.

Drie jaar geleden werd door het Mestizo Art Festival (MAF) het Altaar van Antwerpen opgericht. Het eerste jaar werden er ‘Catrina’s’ gemaakt onder leiding van de Belgisch-Mexicaanse kunstenares, Patricia Lopez. Vorig jaar voegde ze er Doodshoofden aan toe.
Het Altaar refereert aan de Mexicaanse traditie om op het Fiesta de los Muertos te offeren aan de doden en ze tot leven te wekken…
Elk jaar wordt het Altaar een maand lang aan het publiek getoond.

Dit jaar maakten we grafgiften voor de Catrina’s.

In de eerste workshop bezochten we de expo ‘Mexicaanse Juwelen uit Taxco’ in het Umicore Paviljoen (20/6-2/11/2014). Hier zagen we moderne stukken uit Taxco in de traditie van zilversmid William Spratling. We tekenden fragmenten hiervan ter inspiratie voor onze latere ontwerpen.

Ons tekenboek ging ook mee naar de tweede expo op het 8ste verdiep in het MAS. Gids Annelies gaf een heldere uitleg bij de prachtige collectie Precolumbiaanse Kunst Dora-Janssen.
Deze collectie toont stukken van de Maya’s, Inca’s, Azteken en nog veel ouder: de Olmeken en Moche… uit meer dan 50 culturen, van Alaska tot Chili.
Aardig om te weten is dat Azteken goud ‘de uitwerpselen van de goden’ en zilver het ‘witte goud’ noemden. Elementen die vaak terugkomen zijn de kikker, slang, vogels en ‘mengwezens’.

Intussen bestudeerden we ook een tijdlijn over Mexico vroeger (de Precolumbiaanse cultuur) en nu (de moderne tijd). We bespraken de dodencultuur die sterk leeft in Mexico en omringende landen.
Hierna werd de opdracht “ontwerp juwelen voor het Altaar van Antwerpen als offer/grafgift aan de doden” toegelicht.

In de twee volgende workshops werd de opdracht uitgewerkt door de leerlingen, waarvan vanaf nu elk jaar de resultaten worden tentoongesteld: een doodskist met juwelen waarnaar de Catrina’s een gretige blik werpen.

Het gebruikte recyclagemateriaal is: linten, hout, strass, knopen, verf, lijm, rubber, leder, kurken, ijzerdraad, gerecycleerde zilverfolie, ijzerplaat, metalen kaarsenfitjes, champagnedraad, mozaïek, parels, ringen, veren, glas, cava-kronen, paternosters…

De bedoeling was niet alleen creatief aan de slag te gaan maar ook na te denken over onze omgang met verlies. Ieder kind maakte een unieke hoofdtooi, en speciaal juweel of een etnisch kunstwerk, met alle recyclagematerialen en werktuigen voorhanden.

Met dank aan de inbreng van tekenlerares Katrien.

 

Jullie Blauwe (maar tevens vergulde) Raaf