Wetenschapsworkshop Virus knutselen 6+

Rare dingen, die virussen! Iedereen spreekt er al zolang over maar wat zijn dat eigenlijk, die onzichtbare ‘wezens’? Kinderen zijn doorgaans al goed op de hoogte hoe virussen ons ziek kunnen maken maar het blijft een mysterieus, onzichtbaar en ongrijpbaar gegeven. Zo eentje knutselen, is dat eigenlijk wel mogelijk :-)?

Zeker hoor, maar eerst bekijken we op het internet wat virussen zijn en hoe ze er uitzien. Ze zijn piepklein en worden onderzocht met een microscoop (een soort vergrootglas). Dat wordt gedaan op een ‘petrischaaltje’. De virussen zijn soms gevaarlijk maar ook boeiend om te onderzoeken. Ze zijn prachtig om naar te kijken maar ook een beetje eng. Wat vinden de kinderen daarvan?

Na ons gesprek gaan we aan de slag met een half pakje klei, wat parels, stokjes, verf en papieren wattenstaafjes. We knutselen een virus met ‘spikes’, dat zijn de uitsteeksels op het coronavirus. Maar stiekem creëren we ons eigen gekke virus, in lekker felle kleuren en met spikes in allerlei vormen.

De wetenschapsworkshop Virus knutselen duurt ongeveer 2u maar kan uitgebreid worden naar 3u, met meer gesprekjes en langere uitleg over virussen. Het werken met de klei en stokjes vraagt een redelijke motoriek maar de Raaf leidt alles in goede banen.
De kinderen krijgen ook een eigen vergrootglas mee (tegen een kleine meerprijs). Zo kunnen ze zelf wetenschappertje spelen, wat bij veel kinderen tot de verbeelding spreekt .

Neem contact op als je deze workshop wil boeken, voor je jeugdwerking, wetenschapsdag of als privé knutselfeestje: goeleneyens@skynet.be.

Kan UV-licht virussen doden? | Lampdirect                         Virus (biologie) - Wikipedia

Wat zijn de vijf dodelijkste virussen?          COVID-19 | Coronavirus | Virus | Infecties | Camfil

 

Jullie Raaf (in een spierwitte laboratoriumjas!)